FőoldalEgészségPöttyös Laktózmentes Rudi

Pöttyös Laktózmentes Rudi

Mi a laktóz intolerancia?

A laktóz intoleranciát, vagy más nevén tejcukor érzékenységet egy, a tejcukrot bontó enzim (az úgynevezett laktáz) teljes vagy részleges hiánya okozza. Következtében a tej, a tejtermékek vagy bármilyen tejszármazékot tartalmazó étel, ital, de akár gyógyszer elfogyasztása után kellemetlen hasi panaszok, például puffadás, hasi görcsök, hasmenés alakulnak ki.

Mi okozza a betegséget?

Ritkább a laktáz enzim öröklött, veleszületett hiánya. Ilyen esetekben a tejcukor érzékenység tünetei már fiatal gyermekkorban megjelennek. Gyakoribb a szerzett vagy másodlagos betegség amely jellemzően felnőtt korban, 20-40 éves kor között jön létre, többek között antibiotikum kezeléshez, gyomor-bélrendszeri fertőzésekhez kapcsolódóan.

Mi a megoldás?

A laktóz intolerancia elsődleges kezelési módja a diéta, vagyis a tej és tejtermékek fogyasztásának mellőzése. Az egyéni tűrőképesség nagyon változó lehet, emiatt sok tejcukor érzékeny a savanyított tejtermékeket (pl. joghurtot, kefirt), illetve bizonyos alacsony laktóz tartalmú sajtokat képes elfogyasztani. Jól színesíthetik az étrendet a különböző gabona-, mandula- vagy szója alapú italok és egyéb készítmények, valamint a laktózmentes, prehidrolizált tejek, tejtermékek, tejalapú desszertek, köztük a Pöttyös újdonsága, a laktózmentes Rudi.

Próbáltad már?

 

Készítette a Kraftwork - 2013-2018.